• User AvatarСълзица Янева
  • 22 дек., 2020
  • 0 Comments
  • 6 Secs Read

Формула за успех

Ако погледнем всички успешни хора няма как да не забележим някои сходства. Да, представите ни за успех със сигурност се различават спрямо нашите ценности и желания, но не крайният резултат е важен, а по-скоро пътят, който извървяваме, за да стигнем там. Няма някаква несподелена тайна или пък чист късмет, всичко се дължи на навици и дисциплина, които можем да внесем в ежедневието си. Ние от ActionCOACH използваме формула на успеха, чрез която определяме посоката, в която да тръгнем. Именно по нея се водим и в ежедневната си работа, както за нас самите като треньори, така и в работата си с нашите клиенти и искаме да ви я споделим.

Мечти х Цели х Знания х План х Действие = Успех 

( М х Ц х З х П х Д = У )

 

Мечти

Успешните хора започват от мечтите, но не какви да е, а големи, на пръв поглед непостижими и за някои дори невероятни, които често са резултат от приключенския им дух и предприемаческия характер. Тези хора не се страхуват от мнението на другите, а просто скачат с двата крака и започват да следват останалите стъпки от формулата.

Да имаме просто мечти обаче не е достатъчно. За да се превърнат в реалност е необходимо да ги материализираме, да ги запишем на лист хартия, да ги споделим и да им придадем някаква рамка. Например да създадем т.н. Vision Board или още познат като колаж – дъска или стена, на която да закачим изображения и думи, които описват мечтата ни. Те ще ни напомнят къде искаме да стигнем, какво искаме да имаме или какви искаме да бъдем.

Можем да определим мечтите като дългосрочна визия на нашето бъдеще. Ако сме наясно къде искаме да стигнем след 10-20 години и предприемем нещо още днес, то успехът ни е гарантиран.

Цели

Първата стъпка за постигането на мечтите ни е да си поставим цели. Те могат да бъдат свързани с физическото ни състояние, начинът ни на живот, богатството, бизнеса, взаимоотношенията ни с хората и други. Необходимо е да бъдат краткосрочни ( за период не по-дълъг от 5 години), измерими, реалистични и да ни служат като ориентир за прогреса, който правим по пътя на реализиране на нашите мечти.

Знания

След като вече сме си поставили цели е време да се сдобием с нови знания. Необходимо е да научим неща, които все още не знаем, за да постигнем това, което искаме. Ако например имаме за цел да подобрим здравословното си състояние, трябва да се информираме за различните храни, влиянието им върху нашия организъм, физическите упражнения, които са най-подходящи за нас и др. Трябва да сме любопитни, да учим нови и нови неща и да обогатяваме знанията си, за да сме сигурни, че ще изпълним всички малки таргети, които ни доближават до постигането на голямата цел. И най-важното, нека процесът на трупане на нови знания бъде интересен, забавен дори и ви доставя удоволствие. Например гледане на видеа, слушане на подкастове, онлайн курс, групови занимания или среща със специалист в дадената област.

План

След като сме натрупали нужните знания за началния етап от осъществяването на целта е необходимо да създадем план. Чрез него ще определим начините, по които ще постигнем целта си, инструментите и техниките, с които ще си служим. Макар и с времето да променяме тези начини ( например в препратка от предната точка – нов тип тренировки или нов хранителен режим ) важното е крайната цел да остане същата. А за да сме сигурни, че ще сме постоянни в действията си, можем да намерим някой, който да ни държи отговорни и да следи нашия прогрес. Именно това правим и ние като бизнес треньори, когато работим с клиентите си.

Действие

След като вече имаме план настъпва етапът, в който трябва да положим най-големи усилия, а именно да действаме. Необходимо е да започнем да правим нещата, които сме заложили, за да превърнем тази наша мечта в реалност. Ако сме дисциплинирани и следваме стъпките, поставили сме си реалистични цели и сме наясно какво е нужно да направим, за да ги постигнем, то успехът ни е гарантиран. Но ако сме определили целите, имаме план, но просто стоим и чакаме нещо да се случи, то тогава мечтата ще си остане само в мислите ни.

Формулата за успех може би ви звучи ленса и в действителност е, в което ще се убедите, ако я приложите. Дайте си време, следвайте стъпките една по една и дори я приложете не за една, а за всички ваши мечти.

Ако искате да реализирате бизнес цели, то ние от ActionCOACH можем да ви помогнем. Започнете с безплатна диагностика за вашия бизнес, която може да заявите от https://actioncoach.bg/services/biznes-trenior/. Ако пък искате да помагате на другите да постигат мечтите и бизнес целите си, то тогава възможността да притежавате собствена практика като бизнес треньор е добър начин да го направите. Свържете се с нас, за да получите повече информация за франчайз възможностите, които предлагаме https://actioncoach.bg/services/stani-biznes-trenior/.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X