• User AvatarСълзица Янева
 • 17 юни, 2023
 • 0 Comments
 • 11 Secs Read

Вдъхновяващият път на Фил Найт към успеха на “Nike” – “Изкуството на победата”

Вдъхновяващи истории за успех са неизчерпаем източник на мотивация и вдъхновение. Една от тях е описана в книгата “Изкуството на победата” от самия Фил Найт, създател на “Nike”.
Официална корица на книгата на Фил Найт "Изкуството на победата"

“Изкуството на победата” е поглед навътре във вълнуващата жизнена и делова история на Фил Найт, съоснователят на Nike. Книгата не само разказва за стартирането oт нулата и успеха на една от най-успешните спортни марки в света, но и предоставя непрекъснат поток от вдъхновение и ценни уроци за всеки, който мечтае да постигне големи неща.

В “Изкуството на победата”, Фил Найт споделя историята на своето начало като студент и атлет, както и решението му да започне собствен бизнес с ограничени ресурси и малка група хора. Книгата ни води през пречките, с които се сблъсква Фил по пътя към успеха и как той ги преодолява, независимо от трудностите.

Но какво стои отвъд успеха на Фил Найт?

Фил Найт също така описва и своите провали. Той смело обрисува моментите на криза и несигурност, които преживява, както и как успява да се изправи и да се възстанови от тях. Това прави книгата особено вълнуваща, защото ни подсеща, че всеки, дори и най-успешните хора, се сблъскват със съмнения и трудности.

В книгата”Изкуството на победата” Фил Найт разкрива и своето виждане за лидерството. Той обяснява важността на поставянето на правилните хора на правилните места и подчертава необходимостта от иновация и креативност в бизнеса. Фил Найт ни убеждава за пореден път, че смелостта да поемаме рискове и да се приспособим към променящите се обстоятелства са съществени за успеха.

Как може да обобщим пътят към успеха?

Книгата “Изкуството на победата” е вдъхновяваща история за успех, която пренася читателя в света на Фил Найт и Nike. Това е историята на човек, който се сблъсква със съмнения, пречки и провали, но все пак успява да създаде една от най-успешните компании в света, а именно Nike.

10 вдъхновяващи цитата от книгата “Изкуството на победата”:

 • “Важното не е да печелиш, а да участваш в играта. Ако участваш, магията на процеса може да те завладее и да те отведе на места, които никога не си си представял.”
 • “Когато стъпиш на пътя към мечтите си, трябва да си готов за всичко. Истинският успех идва от съчетанието на подготовка, упоритост и възможностите, които се откриват пред нас.”
 • “Лидерството не се измерва в победи или загуби. То се проявява в начина, по който вдъхновяваш и мотивираш хората около себе си да направят нещо велико.”
 • “Иновацията не винаги се ражда от голяма идея. Често тя произтича от откриването на пропуски и виждането на възможности там, където другите не ги забелязват.”
 • “Не се страхувай от провалите. Те са неизбежна част от пътя към успеха. Важното е да извлечеш поуки от тях и да продължиш напред с опита и наученото.”
 • “Единственият начин да постигнеш нещо велико е да си готов да рискуваш. Смелостта да действаш, когато другите стоят настрани, може да промени света.”

Ето и няколко лични прозрения от автора Фил Найт:

 • “Аз влагах обратно в бизнеса всеки свободен долар. Толкова ли безразсъдно беше това? За мен нямаше смисъл да разполагам с парични наличности, които да си стоят просто така. Разбира се, това би било най-предпазливо, консервативно и благоразумно. Но наоколо беше пълно с предпазливи, консервативни и благоразумни предприемачи.”
 • “Мислех си за онзи израз: „Това е просто бизнес“. Никога не е просто бизнес. И никога няма да бъде. Ако някога наистина се превърне просто в бизнес, значи този бизнес е много лош.”
 • “На света имаше толкова много войни, болка и мъка, ежедневието беше толкова изтощително и често несправедливо – мислех си, че може би единственото решение е да намеря някаква изумителна, невероятна мечта, която си струва, забавна е и изглежда подходяща, и да я преследвам с целенасочената отдаденост и воля на спортист. Независимо дали ни харесва, животът е игра. Който отрича тази истина и отказва да играе, остава само зрител, а аз не исках това. Ни най-малко не го исках.
 • И, както винаги, това доведе до моята Налудничава идея. Може би, мислех си, трябва още веднъж да я разгледам. Може би тя просто ще… проработи?

Може би…Ще проработи. За бога, аз ще я накарам да проработи. Никакво „може би“.”

Можете да откриете книгата “Изкуството на победата” в книжно издание или да я слушата в Storytel  . Още полезни бизнес съвети може да откриете и в нашият наръчник за бизнес собственици и мениджъри – “Бизнез Алманах”.

Наръчник за бизнес собственици и мениджъри, които искат да развият бизнеса си с бизнес консултиране

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X