• User AvatarСълзица Янева
  • 31 дек., 2023
  • 0 Comments
  • 2 Secs Read

Зарежете новогодишните обещания – ето как да създадете сами мечтаното бъдеще

Всеки е правил новогодишни обещания как ще станем по-добри, ще започнем да тренираме, ще се грижим за себе си, ще ходим на курс по език  или ще отделим повече време за личностно развитие… Колко от тях обаче наистина изпълнихте? Да, с повечето хора е така и причината не е във Вас. Цялата идея за “обещания” или цели, които обаче не са формулирани с действия и времеви граници, рядко се оказва печеливша. Ето защо, споделяме с Вас един друг подход, който може да Ви помогне наистина да постигнете желаните цели с едно много простичко правило.

За начало, напишете списък с всички желани бъдещи преживявания.

Спомнете си също и разкажете най-важните и приятни преживявания, които сте имали до момента.

Има изследвания, които сочат, че нашата самоличност се базира на историите, които разказваме за себе си. Много често, когато някой ни попита за нас, ние определяме себе си на база истории от миналото или използваме дефинитивна форма, т.е. сами се квалифицираме като успешни или не, щастливи или нещастни на база предишен опит.

Разказването за предишни преживявания само по себе си е хубаво. Анализът на най-важните преживявания в живота ви е чудесен начин да извлечете важни заключения и да използвате опита си в позитивна насока.. Това е нещо, което си струва да се прави редовно. Но тези преживявания не бива да ви определят като личности и да лимитират бъдещото ви развитие, каквато е тенденцията при повечето хора. 

Вместо това, опитайте да си представите мечтаното бъдеще с конкретни случки или преживявания. Вижте себе си като човекът, който вече изживява тези мечтани събития. Разказвайте за себе си от гледната точка на някой, който ще постигне желаните цели. 

Най-добрият начин да предскажеш бъдещето си е да го създадеш – Ейбрахам Линкълн 

Това може да звучи странно, но всъщност често го правим несъзнателно. Например, обикновено знаете или поне предвиждате как ще се чувствате около определени хора. Знаете как ще ви се отразят определни дейности или събития. Знаете, че ще се чувствате свежи и тонизирани след тренировка или подути и отпуснати след като изядете цяла пица.

Това се нарича проспекция. Тя включва предвиждане на бъдещи събития, както и предвиждане на емоционалното ни състояние в бъдеще в следствие на настоящи или бъдещи избори

Представете си как рано сутрин се чудите дали да отидете на фитнес или не. Знаете, че предната вечер сте си легнали по-късно, чувствате се сънени, знаете, че ви предстои дълъг ден. Може да решите да пропуснете тренировка на база тези минали събития и чувства към момента. А можете и да си представите колко освежени и заредени ще се чувствате след тренировка и как тялото ви ще изглежда оформено, колко доволни ще сте от себе си за това, че сте постоянни в грижата за себе си. При кой от двата подхода според вас, ще вземете “добро” решение?

Понякога страхът или притеснението също играят роля във взимането не решения. Например, искате да отидете на почивка на екзотична дестинация. Може да мислите за предишния ви лош опит с неприятен полет, притесненията си от разболяване или езикови бариери. Или може да си представите как лежите на някой райски плаж, под топлото слънце с коктейл в ръка отпочинали и заредени, далеч от всички ежедневни проблеми. Едно и също желание, включващо едни и същи действия, но представени на база предишен опит или на база бъдещо желано преживяване. Виждате ли разликата?

Какви други ползи ще ни донесе този подход за вземане на решения?

Освен всички ползи при вземането на решения, които водят до желано бъдеще, има и още един голям плюс. Този подход помага на хората да предприемат нови действия, да опитват различни неща и преживявания. Изследвания в психологията показват, че с възрастта хората стават по-малко “отворени” към нови преживявания. Живеейки с нагласата, че сте готови да опитвате нови неща и да предприемате смели действия, подпомагате личностното си развитие, трупате ценен опит. И колкото повече нови преживявания примете в живота си, толкова повече ще сте отворени към тях. Изследванията сочат, че това води до подобряване на жизнените и когнитивни функции, както и до забавяне на стареенето. Чудесен плюс, нали? 

Интересен факт е, че когато преминете през някаква форма на обучение или подготовка за ново преживяване, усещате по-голям контрол над самото събитие. Това обикновено води до по-добри резултати, които от своя страна увеличават увереността ви. Например, ако ви предстои голяма презентация, тренирането на говорене пред публика, ще повиши вашите умения, но и вашето самочувствие. Например,когато се подготвяте за дадено бизнес начинание, е добре да преминете курс, да обмените опит или поне да прочетете книга или бизнес наръчник по темата.

Как да приложите този подход за вземане на решения?

Просто казано, е добре да имате нови преживявания. Ето защо, тази година вместо новогодишни обещания, направете списък на всички желани бъдещи преживявания.

Това не трябва да отнеме повече от 10–20 минути. Вземете лист хартия и помислете за всички събития или неща, които бихте искали да имате в бъдеще. Запишете ги като списък с точки. Също така, опишете накратко защо искате да преживеете това конкретно нещо и каква промяна смятате, че ще направи в живота ви.

Това могат да бъдат лични, служебни или социални преживявания.

Запазете ги и се връщайте към тях всеки път, когато се колебаете при вземане на дадено решение. Коя опция или действие ще ви доведе до желаната дестинация? Какво би направил човекът, който бихте искали да бъдете в края на следващата година? Верният отговор е пред вас.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X