6 Начина да направите ресторанта си по-гостоприемен по време на COVID

Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
6 Начина да направите ресторанта си по-гостоприемен по време на COVID
  • User Avataroptimiziraime
  • 18 ное., 2020
  • 0 Comments
  • 4 Secs Read

6 Начина да направите ресторанта си по-гостоприемен по време на COVID

Заведенията и местата за развлечение са едни от най-засегнатите индустрии през 2020 поради кризата с COVID-19. Макар мерките през последните месеци да са малко по-благосклонни, със сигурност голяма част от собствениците на този тип бизнеси все още изпитват затруднения заради създалата се ситуация, още повече и несигурността от това, което предстои.

Nякои не успяха да оцелеят, други се адаптираха и станаха още по-ефективни по време на кризата, а трети дори успяха да компенсират загубите си през летните месеци. Без значение от степента на успех обаче, всички нощни заведения и барове, ресторанти, кафенета и сладкарници продължават да полагат огромни усилия, за да спазват наложените мерки и ограничения, ако искат да продължават да работят.

Клиентите като че ли вече свикнаха с обичайните знаци и табели за дистанция и маски, дезинфектанти и графици за редовно почистване, променено работно време и  ограничени места. Със сигурност биха предпочели да се чувстват сигурни и защитени, доколкото е възможно, но желанието им да се насладят на хубава храна в приятна обстановка е не по-малко важно.

Ако сте сред собствениците на бизнес в тази индустрия, ето какво може да предприемете, за да върнете онова чувство на уют и гостоприемство, което клиентите помнят, спазвайки мерките за сигурност.

1.”Добре дошли” / “Welcome”

Уверете се, че първите надписи, които клиентите ви виждат при влизането в заведението са позитивни и приветливи. Така емоцията, която ще им създадете би била по-добра, отколкото, ако първо попадат на списък с правила какво да и какво да не правят ( например: “без маска дотук”/”спазвайте дистанция”/”дезинфектирайте си ръцете” и т.н. ). Може да приложите и креативност като добавите нещо забавно или просто кажете “Благодарим, че изчакахте да бъдете настанени”. Винаги се поставяйте в обувките на клиента и го обслужвайте по начин, по който бихте искали да обслужат вас.

2.Маски на персонала

Някои заведения въведоха използването на т.н. шлемове, вместо предпазни маски. Предимството им е, че са прозрачни и клиентът може да види цялото лице на човека, който го обслужва. В крайна сметка усмивката винаги прави по-добро впечатление, а още по-хубаво е и когато може да бъде показана.

3.Обслужване на топ ниво

За никого не е тайна, че някои заведения с доказано обслужване не успяват да спазват същите стандарти, както преди. Било то заради намаления персонал и бързо настъпващите промени или заради допълнителни мерки, които изискват време при обслужването. Ако обикновено клиентът получава поръчката си в рамките на 20 минути, то през последните месеци това време се увеличава с 1,5 до 2 пъти. Всеки е наясно със ситуацията и проявява търпение, но все пак, ако се цели да се запази качеството на обслужване, сервитьорите могат да направят следното – да предупредят клиентите за времето, в което ще бъдат обслужени и да ги държат информирани, че поръчката им не е забравена и храната им се приготвя. Изненадващо е колко по-търпеливи могат да бъдат клиентите, когато знаят, че някой мисли за тях.

 

4.Улеснете клиентите, когато имат нужда да бъдат обслужени

Ако се поставим на мястото на сервитьорите, със сигурност не бихме искали да ни подвикват “Извинете” или да ни се помахва или щрака с пръсти, за да обърнем внимание на даден клиент. За да се улесни процеса както за персонала, така и за клиента могат да се приложат интересни и забавни начини, за обслужване. Добра идея, особено покрай наближаващите празници, би била да се постави празно бурканче с лампички в него и с придружаващ надпис “Запали лампичките, за да бъдете обслужени”.

 

5.Анкетна карта

Тази част от преживяването в заведенията не е нещо ново, но със сигурност не се прилага често. Мнението на клиентите е най-важно, а те се чувстват още по-значими, ако могат да го споделят и по този начин да допринесат за развитието на бизнеса. Изгответе кратка анкета с няколко въпроса, за да разберете какво се харесва и какво не от посетителите и използвайте информацията, за да направите подобрения. Не е необходимо да разполагате с таблети, може просто да разпечатате листчета и да ги поставите на масата или да направите анкетата онлайн, осигурявайки линк за достъп, който клиентите могат да посетят от собствения си телефон.

 

6.Добавете стойност, използвайки маркетинг

Обмисляли ли сте идеята да създадете списък с имейли на ваши клиенти и да им изпращате оферти и различни отстъпки. Предимството за тях би било, че ще имат привилегията да участват в различни промоционални дейности – например игра, в която могат да спечелят безплатен обяд за двама или пък ексклузивна отстъпка за ястие на седмицата. А за вас, че ще създадете още един канал за реклама ( без да правите допълнителни разходи ) и ще добавите стойност към вашето обслужване, което е предпоставка за създаването на дълготрайна връзка с клиента.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X